chi-pham-8uT6dwcLwKE-unsplash.png

Blogi

Aikaa kirjoittamiselle

 

Kirjoittaja
Anna-Maija Ihander


Syksyni on ollut yllättävän kiireinen. Teen tällä hetkellä leipätyönäni käännöksiä freelancerina, ja tänä syksynä ne ovat pitäneet minut tavallista kiireisempänä, mistä näinä aikoina olen varsin kiitollinen. Huono puoli asiassa on, etten ole ehtinyt keskittymään kunnolla käsikirjoitusprojekteihini. Olisin myös halunnut ottaa kunnolla kaiken irti mentorointiprosessista, ja tuntuu etten ole ehtinyt näin kunnolla tehdä.

Kolmannessa tapaamisessa juttelimmekin mentorini kanssa juuri tästä: miten löytää aikaa kirjoittamiselle ja miten saada työ alulle silloinkin, kun se ei itsestään lähtisi. Jokaiselle varmasti toimivat erilaiset keinot. Voi esimerkiksi kokeilla pomodoro-tekniikkaa, jossa laitetaan ajastimeen tietty aika, esimerkiksi 25 minuuttia, ja sitten keskitytään kirjoittamiseen vähintään siihen asti, kunnes aika loppuu. Itselläni tämä on ollut toimiva tekniikka – kunhan vain ensin pääsee alkuun. Mutta kun pääsee, työvire saattaa jatkua vielä määrätyn ajan jälkeenkin.

Olen huomannut itse olevani parhaassa työvireessä aamulla. Kirjoittaminen vaatii minulta enemmän energiaa kuin kääntäminen (yleensä), joten jos joudun tekemään molempia yhtä aikaa (mikä toistaiseksi on ihan käytännön sanelemaa), minun kannattaa keskittyä aamupäivällä kirjoittamiseen ja iltapäivällä kääntämiseen.

Helmasyntini kirjoittamisessa on myös se, että yritän heti tehdä valmista. Haluan opetella siihen, että kun istun koneelle, alan vain kirjoittaa ja editoin sitten. On helpompaa muokata jo olemassa olevaa tekstiä kuin puristaa suoraan valmista timanttia. Mentorini vinkkasi omasta kikastaan: hän alkaa sanella tekstiä kännykälle kävellessään vaikka ympäri kämppää, ja kun tekstiä alkaa sitten kirjoittaa ylös, muokkausta saattaa tapahtua jo siinä. Tämä kuulostaa ehdottomasti tekniikalta, joka voisi toimia minullakin. Nyt vaan kokeilemaan...

Valokuva kämmenellä olevasta keksistä, jossa lukee “Help”