chi-pham-8uT6dwcLwKE-unsplash.png

Blogi

Tuottajuuden monet kasvot

 

Kirjoittaja
Katariina Kangas


Hain pitkään sitä ”omaa juttua”, omaa alaa, sitä, mistä ruvetaan puhumaan jo yläasteella: ”No, mikä susta tulee isona?” Vieroksuin nuorena tungettelevaa kysymystä, osittain siitä syystä, että minulla ei ollut siihen mitään vastausta. Välillä keksin jonkun arvostetun ammatin, jonka kaikki tietävät, että kuulostaisin hienolta tai heittänyt vitsin varjolla ne ammatit, mitkä oikeasti vaikuttivat kiinnostavilta, mutta joihin en olisi koskaan ajatellut päätyväni.

Pyrin lukion jälkeen yliopistoon, koska niin tuli tehdä. Valitsin entten tentten teelikamentten -mekanismilla aineen, sillä käytännöllistä filosofiaa en suuresta innostuksestani huolimatta olisi voinut hallita. Päädyin lukemaan sosiologiaa. Yliopistossa kuitenkin tajusin, että olen teoreettisuuden lisäksi myös hyvin käytännönläheinen ja sitä kaipaava, eikä tutkijuus sitten lopulta inspiroinutkaan, vaikka nyt siitä haaveilenkin uudestaan!

Koen, että minussa elää monta hyvin erilaista taipuvaisuutta samaan aikaan. Toisaalta pidän hyvin abstraktista ajattelusta, taiteesta ja kirjallisuudesta, mutta toisaalta pidän todella paljon kovinkin käytännönläheisestä työstä, käsillä tekemisestä ja ruumiillisista askareista.

Siitähän tuottajuudessa osaltaan onkin kyse: tuoda ideat toimiviksi käytännön tasolle.

Olemme paljon keskustelleet mentorini kanssa nimenomaan siitä, mitä tuottajuus merkitsee, minkälaisin askelin kohti päämäärää on mahdollista kulkea ja minkälaisia esteitä, ongelmia ja haasteita matkan varrelle saattaa asettua ja miten niistä selviää. Keskustelu on polveillut ammattimaisesta vuoropuhelusta terapiaistuntoa lähentelevään yksinpuheluun. Olen saanut mentoroinnista voimaa ja itseluottamusta ja vaikka mitään sen suurempia konkreettisia muutoksia en vielä olekaan tehnyt, olen alkanut ajatella uraani eri tavalla. Olen ymmärtänyt uudestaan sen, että tuottajuutta on niin montaa kuin on tekijääkin. Tuottajat ovat omine erityisosaamisineen aina erilaisia ja tekevät myös työtään monin eri tavoin. Oman tuottajaidentiteetin löytäminen ei siis merkitse sitä, että jäljittelee jonkun tekemisiä ja polkuja vaan luo uuden tukeutuen konkarien ja mentorien tietotaitoon.

Paljon on vielä juteltavaa ja läpikäytävää, niin monia kysymyksiä ja aiheita. Lista seuraavaa tapaamista varten on jo laadittu…

Sivuprofiilivalokuva Katariinasta taustallaan kerrostaloja

Kuva: Tom Hakala