Mentorointi
horses-654837_1920_color.jpg

Blogi

Katsomalla oppii

 

Kirjoittaja
Susanna Pukkila

Hellurei. 

Mistä voimaa ja inspiraatiota omaan (näyttelijän)työhön, mikä kannustaa jatkamaan eteenpäin ja tarttumaan toimeen? No. 

Viime aikoina olen saanut voimaa ja inspiroitunut muiden näyttelijöiden työn katsomisesta, pääosin elokuvissa ja sarjoissa – lue elokuvissa ja GOT:ssa. Välillä on vaikea nähdä näyttelijää, sitä miten hän työskentelee tilanteessa ja näkee vain roolihenkilön elämässä elämäänsä. Nähdäkseen pitää todella keskittyä ja se on oudon vaikeaa, olen vasta muutaman viime vuoden aikana oppinut katsomaan näyttelijöiden näyttelemistä tällä tavalla – välillä se riippuu näyttelijästä, joistakuista ei millään meinaa nähdä ”läpi” tai sitten kohtaus vaan on niin hyvä että lipeää seuraamaan sitä. 

Valmiiden elokuvien ja sarjojen lisäksi olen katsonut paljon ”making offeja” ja Hollywood-elokuvien audition-videoita Youtubesta. Jo jokin aika sittten katsoin kanadalaisen näyttelijän Rachel McAdamsin koekuvauspätkän elokuvaan ”the Notebook” – suomennettu nimi taitaa kuulua ”Rakkauden sivut”, jonka näkeminen muutti asenteeni koekuvauksia kohtaan. Kyseisessä klipissä dialogia lukemassa kuvan ulkopuolella on vastanäyttelijä Ryan Gosling, eli Rachel on jo verrattain pitkällä rekrytointi-prosessissa. 

 
 
 
 

Pointtina tässä oli siis se, että Rachel McAdams näyttelee kohtauksen koekuvaus-klipissä lähestulkoon samalla tavalla kuin valmiissa elokuvassa. Hän ei ole muuntautunut tai muuttunut miksikään tai keneksikään toiseksi olemukseltaan, ilmeiltään tai eleiltään vaan näyttelee vaan, samalla tavalla. Ehkä tässä se, mikä tuo niin paljon voimaa ja rauhaa, on ajatus siitä, että näyttelijän kuuluukin näytellä niinkuin tuntuu omalta ja todelta, tutulta, ehkä jopa helpolta ja antaa käsikirjoituksen, ohjaajan, vaatteiden, lavastuksen, valojen jne. hoitaa (rooli)henkilöksi muuttumis- ja muuntautumis-osuuden. 

Että sitte vaan kun olet valmis, ole hyvä.