Mentorointi
horses-654837_1920_color.jpg

Blogi

Paperinukkeja ja päättämättömyyden suo

 

Kirjoittaja
Terhi Väänänen

Mentorointi on toisaalta hyvien neuvojen saamista itseäsi kokeneemmalta ihmiseltä, ja toisaalta näkökulmien avaamista omaan itseen. Mikä auttaa minua menemään eteenpäin ja tekemään työni mahdollisimman hyvin?

Olen saanut Riinan mentorointisessioissa useita arvokkaita neuvoja erilaisiin asioihin liittyen. Mitään kaikenkattavaa mantraa ei ole tarttunut mukaan, mutta esimerkiksi käsikirjoitusten arviointiin liittyen Riina antoi minulle hyvän ohjenuoran. Ovatko käsikirjoituksen hahmot eläviä ja aidon tuntuisia vai pikemminkin paperinukkeja, joilla kirjoittaja leikkii? Käsikirjoitusten lukeminen ja palautteen antaminen ovat merkittävä osa tuottajan työtä, ja siksi on ollut virkistävää keskustella aiheesta toisen kokeneen tuottajan kanssa. Toinen Riinan antama oiva ohje käsikirjoituksiin liittyen on ollut sen miettiminen, mitä annettavaa minulla on juuri tätä käsikirjoitusta varten? Olenko minä oikea tuottaja tälle projektille? Elokuva- tai sarjatuotannon toteuttaminen on pitkä prosessi, ja siksi myös tuottajan on syytä miettiä, onko hän riittävän motivoitunut, ja näin kyvykäs, tuottamaan projektin. 

Olen mentoroinnin aikana oivaltanut itsestäni, Riinan avustuksella, että olen tieto-orientoitunut tuottaja ja että minun on vaikea tehdä päätöksiä, ellen koe tietäväni riittävästi aiheesta. Tämä on asia, jonka kanssa olen saattanut tuskailla aiemmin, ja kun en ole asiaa kunnolla tiedostanut, olen jumahtanut päättämättömyyden suohon. Nyt kun olen tiedostanut asian, ymmärrän, että minun jumahtamisen sijasta lähdettävä rohkeasti etsimään tietoa ja uskallettava kysyä asioista niiltä ihmisiltä, joilla sitä on. Tässä asiassa helpottaa huomattavasti Riinan kehotus olla vapaasti yhteydessä häneen jatkossakin, jos jokin asia mietityttää, ja myös kyselemään muilta tuottajilta. 

 
Päättämättömyyden suota kuvastaa tässä Planeetta Z -pilottijakson taustakuva.

Päättämättömyyden suota kuvastaa tässä Planeetta Z -pilottijakson taustakuva.