Mentorointi
horses-654837_1920_color.jpg

Blogi

ONNISTUTTA MOKAILUA

 

Kirjoittaja
Veera Lamminpää

Loppukeväästä tavattiin ja juteltiin palautteen vastaanottamisesta. Silloin sain Janilta neuvon, joka (erittäin) vapaasti muotoiltuna meni kutakuinkin näin:

 

Monen palautekierroksen jälkeen käsikirjoitus voi olla muuttunut aika paljon. Muista säkin kirjoittaessasi mikä susta siinä tarinassa on kaikkein tärkeintä ja pidä siitä kiinni. Sen ympärillä voi asiat muuttua, mutta se ei saisi hävitä mihinkään.

 

Nyökkäilin. Sehän on päivän selvä juttu.

Pari kuukautta myöhemmin istuin tv-sarjan tilaajalla palaverissa, jossa minun ja parini käsikirjoitus sai kovaa kritiikkiä. Tilaaja arvioi, että olemme ajautuneet pitkän, monivaiheisen kehittelyprosessin aikana liian kauas alkuperäisen ideasta ja siitä, mikä teki siitä niin hyvän. Käsikirjoituksesta oli tullut hauskan ja omaperäisen sijaan “ihan kiva”.

Palaverin jälkeen palasin mielessäni mentorointitapaamiseen. Keväällä käsikirjoitus oli jo niin pitkällä, että kielikuvien maito oli siinä kohti jo kaatunut, mutta entä jos olisin saanut tämän neuvon aiemmin? Olisinko onnistunut välttämään käsikirjoituksemme kehityksen huonoon suuntaan?

Veikkaan, että olisin saanut tämän neuvon vuosia sitten tai eilen, olisin silti tehnyt kaikki samat virheet. Jotkut virheet ovat sellaisia, että ne pitää tehdä itse, ennen kuin ymmärtää mitä se oikeasti tarkoittaa.

Tämä ei tarkoita sitä, että mentorin ohjeet ja varoitukset olisivat yhdentekeviä, päin vastoin. Ilman Janin keväällä kertomaa neuvoa olisin varmaan vieläkin ymmälläni siitä, mikä käsikirjoitusprosessissa meni pieleen. Lisäksi voin lohduttautua sillä, että en taida olla ainut käsikirjoittaja, joka on tehnyt saman mokan, sillä eipä siitä kai muuten varoiteltaisi.

Tuli siis mokattua, mutta mielestäni olen onnistunut käsittelemään asiaa ammattimaisen rauhallisesti ja analyyttisesti. Janilta oppimani avulla pystyin tunnistamaan omat virheeni ja jatkossa osaan välttää ne.

Siis ehkä. Olen aika kovapäinen.

 
blogi3_kuva_veera.jpeg