Mentorointi
horses-654837_1920_color.jpg

Blogi

Käytännön kokemusten jakaminen mentoroinnin tärkeä anti

 
VeeraLamminpää_kuva.jpg
 
 

Joskus koulussa meillä kävi luennoimassa vieras, joka neuvoi, ettei heti valmistuessa kannata perustaa omaa tuotantoyhtiötä. Hän kehotti kaikkia menemään ensin töihin vähintään muutaman vuoden pystyssä olleeseen tuotantoyhtiöön, koska siellä näkee miten hommat saa hoitumaan. Sitten oman tuotantoyhtiön perustaminen on helpompaa, kun kaikkea ei tarvitse oppia kantapään kautta.

Neuvo on jäänyt minulle mieleen ja olen työelämään siirtyessäni todennut sen erittäin viisaaksi. Kokeneempien ammattilaisten seuraaminen auttaa välttämään aloittelijan virheet ja omaksumaan hyviä, tehokkaita työtapoja. Mentorointi on tavallaan tästä vain astetta henkilökohtaisempi muoto.

Voisin kuvata itseäni aika monipuoliseksi tekijäksi. Olen opiskellut pääaineenani käsikirjoittamista, mutta olen tehnyt töitä myös tuotannon ja leikkauksen puolella. Kirjoittajana olen varsin työteliäs. Tällä hetkellä teen toimin luovana suunnittelijana, kirjoitan paria tv-sarjaa, työstän lyhäreitä kollektiivissa ja naputtelen siinä välissä vielä kaikenlaisia irtotekstejä ja hakemuksia.

Vaikka teen vähän kaikkea, minulla on selkeät henkilökohtaiset tavoitteet. Tavoitteet ovat aika kaukaisia, mutta mentorin kanssa keskusteleminen auttaa minua näkemään realistiset välietapit, joita kohden on helpompi lähteä.

Muutaman tapaamisen jälkeen olen myös huomannut sen, että mentoroinnin yksi tärkeimpiä anteja on omien epävarmuuksien hälveneminen. Käytännön kokemuksien kuuleminen helpottaa niitä pelkoja ja epäilyjä, joita uusiin haasteisiin liittyy.

Mentorin opastuksella ei tarvitse edetä uralla sokeana, vaan tietää, mitä odottaa

-Veera


Tekstin kirjoittaja, Veera Lamminpää, valmistui vuonna 2017 TAMKin elokuvan ja television koulutusohjelmasta pääaineenaan käsikirjoitus, hän opetteli myös leikkaamaan opintojensa ohella. Hän käsikirjoittaa nuortensarjaa sekä työskentelee luovana suunnittelijana helsinkiläisessä tuotantoyhtiössä. Tulevaisuudessa Lamminpää pyrkii ohjaamaan enemmän.